$(".et_pb_post a.more-link").html(function () { return $(this).html().replace('read more', 'Continue Reading'); });

Projekat „Preveniraj, ne promoviraj!“
Kreativnost kao način prevazilaženja izazova odrastanja

U utorak, 26.12.2017. godine u u prostorijama Fondacije Izvor, održana je izložba radova osnovnoškolaca sa područja Federacije BiH, na temu „Pozitivni primjeri me okružuju!“. Kako su mladi pokretači promjena u našem društvu, ova izložba je bila prilika da kreativno predstave javnosti svoje viđenje okruženja u kom žive.
Izložba je završna aktivnost projekta „Preveniraj, ne promoviraj!“, koji je naše Udruženje realizovalo uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Ovim projektom željeli smo potaknuti mlade na području Federacije BiH na razvijanje kritičkog mišljenja o problemu ovisnosti, te ih usmjeriti na kreativne načine kako mogu odgovoriti na ovaj sveprisutni problem. Kroz radionice i natječaj za foto i likovne radove mladi su imali priliku učiti o pozitivnim stilovma života, te prednostima koje oni donose.
Izložba je predstavila preko 200 radova kojima su mladi oslikali pozitivne primjere koje vide u svojoj okolini.
„Izrazito nam je drago što smo kroz ovaj projekat uspjeli doći i do mlađe populacije, koja je u ključnim godinama kada govorimo o edukaciji o pozitivnim i zdravim životnim stilovima. Kroz radionice smo vidjeli da su djeca spremna da uče i slušaju, i da je jako bitan pristup kroz koji će se promovirati pozitivne, a ne samo nabrajati negativne stvari. Pozitivno smo iznenađeni brojem pristiglih radova, što dovoljno govori o nastojanju djece da se kreativno izražavaju i pronalaze lijepe i inspirativne stvari oko sebe.“ – poručila je Mulka Mujičić, koordinatorica projekta.
Važnost ovog projekta se ogleda u činjenici da je dobna granica prvog susreta s drogama u 13 godini, te da je prevencija jedan od najbitnijih procesa kroz koje mlade osobe trebaju proći kako bi im se osigurala zdrava i sigurna budućnost. U tom procesu vitalno je pružiti priliku da mladi pokažu svoja znanja i vještine, te da svojim primjerom pokažu da je moguće prevazići svakodnevne izazove sa kojima se susreću.

Call Now ButtonVrijeme je. POZOVI!