Trening Pompidou Grupe 2016

Trening Pompidou Grupe 2016
Grupa za suradnju u borbi protiv zlouporabe droga i krijumčarenja droga (Pompidou grupa) pri Vijeću Europe, poznata kao Pompidou grupa, organizira godišnji trening za menadžere koji su uključeni u izradu i provedbu politika o drogama. S obzirom da je suradnja između vlade i organizacija civilnog društva je ovogodišnja središnja tema, Proslavi Oporavak je izabran od Strane Ministarstva Sigurnosti BiH (Odjel za suzbijanje zloupotrebe droga) da sudjelovanje u treningu. Trening je podijeljen u dva modula, prvi je održan u Helsinkiju (Finska) u junu 2016. god., a drugi u Stockholmu (Švedska) od 12. do 15. septembra 2016.
Osnovni cilj Pompidou grupe jest doprinijeti razvoju multidisciplinarnih, inovativnih, učinkovitih i na dokazima utemeljenih politikeo drogama unutar svojih članica.
U treningu “Obuka za učinkovitu suradnju” je sudjelovalo 38 osoba iz 23 zemalja. Polovina učesnika bili su predstavnici zemalja članica, dok je druga polovina dolazi iz različitih organizacija civilnog društva koje djeluju na području droga. Ova raznolikost omogućila uravnoteženu perspektivu o potrebama i poteškoćama s kojima se suočavaju različiti akteri.
Modul je dao uvid u: realnoste problemekoje vlade i organizacija civilnog društva trebaju adresirati, osobito iz Finske i Švedske; mogućnosti za doprinos civilnog društva na europskoj razini; i načine za prevladavanje prepreka i uključivanje u programe suradnje. Osim toga, na jednoj od sesija učesnicima su dati vrlo korisni tehnički alati za strateško planiranje i procjenu rizika.