Simpozij u Istanbulu

Simpozij u Istanbulu

Događaj je organiziran od 29 septembra do 1 oktobra, od strane Turskog Zelenog polumjeseca, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), Pompidou grupom Vijeća Europe, Europskim centrom za monitoring droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), Ministarstvom zdravstva Turske, Ministarstvom obitelji i socijalne politike Turske, Ministarstvom mladeži i sporta, te Turskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama TUBIM.

Simpozij je otvorio gospodin Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske i gđa Danielle Jourdain-Menninger, predsjednica Pompidou grupe.

Osnovni cilj Simpozija je bio pružiti priliku međunarodnim zdravstvenim zajednicama za razmjenu znanja i najboljih praksi, te da ocjene budućnost međunarodne politike o drogama. Simpozij je također imao za cilj da oformi nove okvire sa znanstvenim dokazima i na temelju javnog zdravstvenog pristupa.
Program je uključio tri dana predavanja i izlaganja na teme kao što su: prevencija, liječenje, rehabilitacija, zagovaranja, izgradnje kapaciteta civilnog društva, smanjenje štete, smanjenje potražnje, medijske kampanje, droga i mladi, praćenja i evaluacije u politici prema drogama.

Predstavnik Proslavi Oporavak i RUN (Mreže Oporavljenih Ovisnika) Borislav Goić je imao priliku govoriti u okviru radionice koja se bazirala na pristupima u liječenju baziranim na vjeri i praksama u politici protiv zlouporabe droga. U izlaganju na temu “Krsćanski pristup u oporavku od ovisnosti” su navedeni najbitniji segmenti koji dovode do poželjnih promjena u ponašanju, koji mogu rezultirati uspješnoj integraciji oporavljenih ovisnika u društvo.
Ljubav, oprost, stavljanje novih prioriteta u životnim vrijednostima a na biblijskim principima samo su neke od ključnih tačaka koje mogu uticati na oporavak i prestanak zloupotrebe bilo koje vrste droga, naglašeno je u izlaganju.
Ova prezentacija je pokazala da postoji potencijal za razumijevanje uloge kršćanskog pristupa u oporavku od ovisnosti, te da eventualnim daljnjim razvijanjem istraživanja gore navedeni pristupi mogu biti jako korisni za buduće studije o mogućnostima liječenja od zlouporabe droga.