Sastanak clanica RUN-a u Oslu

Sastanak članova Mreže Oporavljenih Ovisnika, upriličen je 26.05.2014. godine u Oslu, u Norveškoj. Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja Proslavi Oporavak, zajedno sa predstavnicima udruženja iz Hrvatske, Irske, Velike Britanije, Holandije, Srbije, Švedske, Belgije, Italije i Norveške koji su zajedno pokazali veliki entuzijazam i produktivnost u ekspanziji RUN-a i promoviranju potpunog oporavka kao održivoj opciji liječenja ovisnosti.

Fay Watson, Generalni sekretar krovne organizacije EURAD iz Brisela i dopredsjednica civilnog foruma o drogama Europske Unije je prisutnima prezentirala istoriju mreže oporavljenih ovisnika, kao i borbu da se oporavak kao opcija liječenja ovisnosti po prvi put uvrsti u zvaničnu strategiju na nivou EU.

Eleanor Ryan Saha, budući doktor socijalne antropologije pri Univerzitetu Durham u Engleskoj je prezentirala antropološko istraživanje oporavka koje je sprovela unutar RUN-a, a u kojem je sudjelovao znatan broj oporavljenih ovisnika sa područja cijele Europe

Kenneth Archtander, socijalni radnik i predstavnik Norveške organizacije RIO, koji je i sam nekada bio ovisnik, a danas predstavlja primjer oporavka, je u svom izlaganju izazvao ideologiju definicije ovisnosti kao hronične recidivirajuće bolesti mozga te istaknuo nepravilnosti u primjeni substitucijske terapije u Norveškoj, te ugrožavanju ljudskih prava ovisnika prilikom testiranja na prisustvo narkotika u tijelu.

Sastanak je završenim kolektivnim odlaskom učesnika u instituciju u kojoj se sprovodi jedinstven model nedobrovoljnog tretmana adolescenata koji su razvili probleme sa drogama, gdje je isti tretman i predstavljen.