“Oporavak od ovisnosti – preokret u politikama i praksi 2”

U saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Odsjek za suzbijanje zloupotrebe droga, 11 decembra 2017 bili smo domaćini druge po redu stručne konferencije pod nazivom “Oporavak od ovisnosti – preokret u politikama i praksi 2” . Konferencija je održana u Parlamentarnoj skupštini BiH sa ciljem da se podigne svjesnosti o problematici ovisnosti o drogama i oporavku.
Učesnike i goste konferencije je pozdravio gospodin Ognjen Zekić, šef odsjeka za borbu protiv zloupotrebe droga, koji je ukazao na važnost zajedničke saradnje.
“Naglašavam potrebu zajedničke saradnje, jer samo zajedničkim snagama i multidisciplinarnim pristupom možemo uspješnije rješavati sve probleme koji se tiču opojnih droga”, kazao je Zekić.
Primjere dobre prakse iz Velike Britanije, Švedske i Hrvatske su predstavili govornici: Linda Nilsson, WFAD-Svjetska federacija protiv droga, Dr. Joss Bray, Spectrum Community Health CIC, Sanja Mikulić and Jadranka Ivandić Zimić, Ured za droge Republike Hrvatske
Konferencija je okupila predstavnike iz 44 vladine i nevladine organizacije iz BiH i regiona, koje su na bilo koji način uključene u problematiku zloupotrebe droga, a 80 učesnika je imalo priliku razmjeniti iskustva i pozitivne prakse u tim oblastima. Među učesnicima bili su predstavnici ministarstava, JU Zavod za bolesti ovisnosti KS, Zenice i Mostara, centri za zapošljavanje i socijalni rad, MUPKS, FUP, MUPRS, SIPA, terapijske zajednice, komune…