Misija i Vizija organizacije

Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika “Proslavi Oporavak” je nevladina organizacija osnovana 2008 godine od strane bivših ovisnika koji su uočili problematiku resocijalizacije i sveopćeg problema ovisnosti te na osnovu vlastitog iskustva i saznanja pokrenuli gore navedenu organizaciju.

Misija Udruženja “Proslavi oporavak” je da oporavljeni ovisnici svojim pozitivnim primjerom življenja svjedoče da je oporavak moguć i da motivišu ovisnike da potraže pomoć, kao i da pružaju podršku osobama koje su završile liječenje pri resocijalizaciji i uključivanju u društvo. PO se bavi i podizanjem svijesti društvene zajednice o štetnosti zloupotrebe droga i važnosti liječenja ovisnika.

Vizija Udruženja “Proslavi oporavak” je da se svim ovisnicima pruže jasni i usmjereni uvjeti da se oporave od ovisnosti te da se kao takvi uključe u društvenu zajednicu kao produktivni članovi, te da vlastitim primjerom kvalitetnog življenja i ličnom odgovornošću utječu na uklanjanje stigme – jednom ovisnik, zauvijek ovisnik.

Vrijednosti organizacije

Proslavi Oporavak je organizacija bazirana na vrijednostima kršćanskog svjetonazora. Smatramo da ljubav i prihvatanje čovjeka mogu donijeti promjenu u njegovom ponašanju i karakteru s obzirom na ovisnost u bilo kojoj od njenih faza. U svome radu promoviramo totalni oporavak od ovisnosti i vjerujemo da je ovisnost izliječiva bolest kojoj treba pristupati multidisciplinarno, kako sa medicinske strane, tako i sa sociološke, te duhovne.

Jedan od osnovnih ciljeva nam je pomoći ljudima da pronađu put do izlaska iz ovisnosti. Motivirani smo da kroz vlastiti život širimo pozitivnu vijest da je oporavak moguć i da utičemo na društvo da uvidi da je ovisnost stvar koja se može pobjediti. Želimo doprinijeti individualcu da se oporavi od ovisnosti ali i stvoriti bolje uvjete za oporavak u društvu, te zagovarati za prava i demarginalizaciju ovisnika.

Smatramo da je naš doprinos u BiH društvu jedinstven jer bivši ovisnici pomazu sadašnjima da uvide i izađu iz problema te tako postaju oporavljeni koji opet pomažu sada onima koji su u problemu (krug djelovanja). Isto tako se slažemo da pomažuci jednom čovjeku pomažemo i svim ljudima u njegovom bliskom okruženju ćime društvo i zajednicu činimo boljim mjestom za život. Naše djelovanje je vrlo širokog aspekta od pomoći ovisniku na ulici do učešća na političkim nivoima u kreiranju strategija u EU.