Konferencija Tri Balkan u Sarajevu

15. februara naše Udruženje je organiziralo konferenciju “Oporavak od ovisnosti – preokret u politikama i praksi “ , kojoj je prisustvovalo 76 predstavnika institucija i nevladinih organizacija iz BiH.
Ova konferencija je održana u sklopu projekta Tri Balkan, na kojem zajedno rade partnerske nevladine organizacije Izlazak iz Beograda, Restart iz Novog Sada, Preporod iz Nikšića te Proslavi Oporavak iz Sarajeva, kao koordinator projekta.

Događaj je oficijelno otvoren obraćenjem gosp. Ognjena Zekića, šef Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Predstavljeni su rezultati projekta mapiranja svih relevantnih aktera koji se bave problemom ovisnosti u Bosni i Hercegovini. Svoj doprinos dao je i gosp. Alen Gagula predstavnik Ureda Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal (UNODC) u BiH.
Primjere dobre prakse iz Velike Britanije su pružili uvaženi profesori , dr. sc. Neil McKeganey (Centar za istraživanja o zloupotrebi opojnih droga(Centre for Drug Misuse Research-CDMR) na Sveučilištu u Glasgowu) koji je govorio o promjenama u oblasti politika i praksi vezanih za droge i Rowdy Yates (Škotske studije o ovisnostima na Školi primijenjenih društvenih nauka, Univerziteta u Stirlingu) koji je govorio o resursima za oporavak od ovisnosti o drogama s posebnim osvrtom na značaj terapijskih zajednica.

U sklopu konferencije učesnicima se obratila Linda Nilsson generalna sekretarka WFAD-a (World Federation Against Drugs) i govorila je o utjecaju WFAD-a na svjetske politike i prakse.
Konferencija je zaključena panel diskusijom u kojoj su se prisutnima obratili i predstavnici javnih ustanova iz BiH koje svoj rad usmjeravaju na liječenje ovisnosti o opojnim drogama.