CND Vijesti

CND 2016

59-ta sjednica Komisije za opojne droge- CND (Commission on Narcotic Drugs) održana je od 14-22 marta 2016.god. u Beču. CND se održava svake godine sa ciljem praćenja stanja kontrole nad drogama i usvajanja rezolucija kojima se države trebaju voditi u svojim intervencijama. Ovogodišnji CND je naročito bitan jer je ujedno predstavljao i posljednji sastanak prije UNGASS-a, (Specijalna sjednica Generalne skupštine UN-a o drogama) koji će biti održan od 19-21 aprila 2016. godine.
Proslavi Oporavak i Mreža Oporavljenih Ovisnika -RUN (Recovered Users Network) su u okviru oficijelnog programa organizovali seriju događaja u suradnji sa partnerima, članovima i zemljama članicama UN-a.
Brifing Radne grupe civilnog društva za UNGASS: Predsjednik Proslavi Oporavak i predsjedavajući RUN-a Boro Goić je prezentovao rezultate Globalnih konsultacija sa civilnim društvom na temu oporavka od ovisnosti i oporavljenih ovisnika za koje su u ovom procesu Proslavi Oporavak i Mreža Oporavljenih Ovisnika bili zaduženi. Konsultacije su uključile 152 predstavnika organizacija koje se bave oporavkom iz ukupno 35 zemalja.
Porodice i droga: San Patrignano, EURAD, Proslavi Oporavak, RUN, UNICRI and WFAD su organizirali ovaj događaj. Govornici su istakli ozbiljan uthecaj koji korištenje droga ima na porodice i bliske prijatelje i naglasili potrebu da porodice dobiju podršku i budu uključeni. Događaj je moderirao predsjednik Proslavi Oporavak Boro Goić.
Putevi ka oporavku: Organizirano od strane Vlade Sjedinjenih Država-US, UNODC, WHO i Radne grupe civilnog društva.Među govornicima su bili Yury Fedotov Izvršni direktor UNODC-a, Michael Botticelli – iz Bijele Kuće, Vladimir Poznyak-iz WHO te predsejdnik Proslavi Oporavak Boro Goić kao predstavnik Radne grupe civilnog društva za UNGASS koji je predstavio finalne rezultate globalbnih konsultacija sa civilni društvom. Ovim događajem su se željeli istaći standardi kvalitete tretmana poremaćaja vezanih za konzumijranje droga i važnost politika vezanih za droge usmjerenih na oporavak.
Modeli Oporavka: Organizirano od strane Turskog Zelenog polumjeseca, Mreze Oporavljenih Ovisnika -RUN i Udruge Stijena. Na događaju su predstavljene različite mogućnosti koje se nude ljudima u procesu oporavka.
Izložba:
EURAD, Proslavi Oporavak I RUN su organizirali izložbu plakata, pod nazivom „Recovery can, will and does happen!”u Bečkom internacionalnom centru (VIC, engl. Vienna International Centre). 11 članova iz EURAD-a i RUN mreže su bili kosponzori ove izložbe koja je ujedinila 7 postera na kojima su prikazani načini kako Oporavak unaprjeđuje živote pojedinaca, porodica i zajednica.