8. Kršćanska druženja

U Sarajevu je i ove godine održana osma po redu regionalna konferencija „Kršćanska druženja bivših ovisnika“. Kao što i samo ime implicira, konferencija je vjerskog karaktera i već osam godina za redom okuplja bivše ovisnike, predstavnike nevladinih organizacija koje se bave ovom tematikom, simpatizere i medicinske radnike sa područja bivše Jugoslavije, a i šire.

Glavni organizator ove konferencije je udruženje Proslavi Oporavak iz Sarajeva, zajeno sa predstavnicima odbora za organizaciju ove konferencije iz cijelog regiona.

Broj učesnika konferencije raste iz godine u godinu, čineći je tako veoma prepoznatljivom među relevantnim organizacijama i institucijama. Ove godine, konferenciji je prisustvovalo oko 180 učesnika, koji su došli da se ohrabre, razmjene iskustva, čuju svjedočanstva te uživaju u zajedništvu sa prijateljima.

Sudeći po pozitivnim reakcijama učesnika, koje su naknadno stigle na adresu udruženja Proslavi Oporavak, konferencija je i ove godine ispunila svoju svrhu, te su se učesnici vratili u svoje gradove i mjesta sa svježom snagom i poticajem, ne samo da ostanu trijezni i „čisti“ u svakodnevnim situacijama, nego da šire pozitivan uticaj, potičući druge koji su još uvijek u problemu ovisnosti da potraže pomoć i naprave korak ka oporavku od iste.