Saznaj,educiraj-za bolji život bez droge

Projekat prevencije ovisnosti ”Saznaj, educiraj-za bolji život bez droge” je podržan od strane UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime).

U devet mjeseci, koliko sam projekat traje, implementirati će se veliki broj aktivnosti, na području Kantona Sarajevo te Istočnog Sarajeva.
Na ovaj način želimo što više ojačati zajednicu u kojoj živimo, a koju smatramo vrlo važnim faktorom u razvijanju zdravih životnih navika, što jest jedan od naših ciljeva.

Radom sa učenicima srednjih škola želimo potaknuti mlade na razvijanje kritičkog mišljenja i poticanje na donošenje odluka. Kroz šest ciklusa radionica uključit ćemo 34 srednje škole sa ovoga područja, a kroz vršnjačku edukaciju, broj korisnikaovoga projekta će se još više povećati.

Edukaciju će voditi educirano osoblje i saradnici. Uz učenike želimo ostvariti suradnju i sa njihovim roditeljima, kroz vjeća roditelja, budući da je značaj obitelj kod ovakve problematike neupitan. Svoj doprinos će isto tako dati i mladi koji su sudjelovali u prethodnim projektima prevencije, organizirani od strane našega Udruženja.

Razvijanjem mreže mladih želimo povezati srednjoškolce i mlade iz različitih država, budući da je problem zloupotrebe droga problem globalni problem, koji itekako zahtjeva našu pozornost.

Tokom perioda realizacije projekta obilježavamo i jedan vrlo bitan datum, 26.6. Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti. Organiziranjem kampanje, podizanjem svijesti o zloupotrebi droga želimo uticati i na javnost, ukazivanjem na pozitivne primjere i na to da je izlječenje moguće.